Izleti

 

Čitav rudničko-takovski kraj, u kome je smešteno naše selo, obiluje istorijskim, kulturnim i zanimljivim turističkim destinacijama.


Nudimo vam mogućnost fakultativnih izleta na neke od ovih lokacija, koje se nalaze u blizini našeg sela: istorijski kompleks i Muzej Kralja Aleksandra u Takovu, planinu Rudnik, ugašeni vulkan Ostrvicu, manastir Vraćevšnicu, čardake Miloša Obrenovića, Savin izvor i Crkvu Svetog Save na Savincu i izlet na planinu Rajac.Takovo


Crkva brvnara u Takovu jedna je od najstarijih građevina crkvene arhitekture ovog tipa u Srbiji. Podignuta je 1795. godine na mestu stare crkve iz 1724. godine. Crkva je obnovljena 1935. godine i do današnjeg dana sačuvala je svoj oblik.


U Takovu je znamenito mesto "Takovski grm", kulturno dobro od izuzetnog značaja. Pod najvećim hrastom, gde je doneta odluka o podizanju ustanaka, podignut je, 1887. godine, spomenik Milošu Obrenoviću. Nedaleko od ovog spomenika nalazi se novije spomen-obeležje Milošu Obrenoviću, monumentalna bronzana skupina "Takovski ustanak", rad prvog srpskog akademskog vajara Petra Ubavkića.


Muzej u Takovu je u školskoj zgradi, zadužbini kralja Aleksandra Obrenovića, pa turisti, uz muzejsku postavku, neizostavno obilaze nekadašnju školu, čiju izgradnju je započeo kralj Milan Obrenović, a dovršio njegov sin Aleksandar. U Muzeju se čuvaju brojni muzejski eksponati posvećeni Drugom srpskom ustanku. Među njima najznačajniji su slika "Takovski ustanak" Paje Jovanovića, Takovski krst i ostaci takovskog grma.izleti    izleti    izleti


Rudnik


Rudnik je varošica na istoimenoj planini koja je na 100 km južno od Beograda, u zapadnom delu Šumadije. Ima veoma povoljan turističko-geografski položaj. Dominantan položaj ima masiv Rudnik, sa devet vrhova iznad 1.000 metara nadmorske visine, a najviši je Cvijićev vrh (1132 m).


Dobri putni pravci omogućavaju lak dolazak na Rudnik. Prednosti Rudnika su blizina istorijskih mesta, prijatna klima, čist vazduh, domaći specijaliteti i mnoštvo staza za šetnju. Rudnik je 1922. godine proglašen za vazdušnu banju.


Znamenitosti Rudnika su brojne. Navešćemo neke koje ne treba propustiti.


Ostrvica je oštra vulkanska kupa, strmih strana udaljena 6 km od Rudnika. Zbog nepristupačnosti terena predstavlja izazov za planinare. Na vrhu Ostrvice nalaze se ostaci srednjevekovnog grada.


Gradovi su ostaci turske varoši i tvrđave na Rudniku. Prvi put se pominju u XIV veku.


Misa – ostaci neistražene bogomolje na Rudniku za koju se ne zna kada je tačno sagrađena.


Spomenik Arseniju Lomi je podignut na mestu gde se nalaze njegovi posmrtni ostaci.


Crkva Svetog Đorđa je prva crkva na Rudniku, sagrađena nakon 1453. godine, kada su Turci porušili sve crkve.izleti    izleti


Vraćevšnica


Asocijacije pri spominjanju Vraćevšnice, varošice na putu Gornji Milanovac - Kragujevac, vode u srednji vek, u vreme neposredno po Kosovskom boju. Čelnik Radič Postupović je ovde 1428. godine podigao manastir Vraćevšnica.


Rušen i obnavljan, on i danas postoji, a održava ga sestrinstvo monahinja. Čine ga tri konaka iz različitih perioda i crkva svetog Đorđa. U dvorištu manastira je grob i spomenik majke kneza Miloša, Višnje Obrenović.


Manastir je u toku Prvog i Drugog srpskog ustanka imao značajnu ulogu. U manastiru su i riznica sa bakropisom iz 18. veka, krst iz Drugog srpskog ustanka, delovi nameštaja dinastije Obrenović. Na tri-četiri kilometra iznad manastira, u Gornjoj Crnući, nalazi se konak kneza Miloša koji je tri godine bio prestonica Srbije, sve do preseljenja u Kragujevac (1819).izleti


Savinac


Savinac je zaseok sela Šarani, udaljen samo četiri kilometra od Takova. Šumovite padine koje se spuštaju do kapija samog naselja daju mu upečatljiv izgled i ostavljaju dovoljno i sunca i hladovine.


Legenda kazuje da je, nekada, tuda prošao Sveti Sava - i danas se, u kamenu, vidi otisak kopita njegovog konja. Mnogo kasnije (1819), knez Miloš će ovde podići prvu zadužbinu, crkvu, u spomen svoje supruge kneginje Ljubice. 2009. godine crkva na Savincu proglašena je za manastir. U porti manastira Savinac nalazi se porodična kapela Bana Matkovića.


Nije slučajno što su, pod krovom savinačke crkve, svoj mir našli zemni ostaci Mine Vukomanović Karadžić, slikarke, pesnikinje i prevodioca, ćerke Vuka Stefanovića Karadžića. U porti manastira sačuvan je i čardak iz Miloševog doba.


Na Savincu se nalaze i dva izvora termo-mineralne vode u koritu reke Dičine, Svetinja i Mlačac, za koje se vezuju mnoge legende.izleti    izleti    izleti


Ovčarsko-kablarska klisura


Ovčarsko – kablarska klisura je najživopisnija klisura Srbije. Usečena između planinskih masiva Ovčara i Kablara, širine od 50-100 m a dužine oko 20 km, spaja čačansku sa Požeškom kotlinom. Od Čačka je udaljena 8 km. Odlikuju je visoke i strme krečnjačke stene u kojima se vide otvori nekolicine pećina, uklještenim meandrima koje pravi Zapadna Morava i jedinstvenom florom i faunom. Najviši vrh Ovčara, nalazi se 710 m iznad reke, to je ujedno i najveća dubina klisure u Srbiji. To je predeo izvanredne pejzažne raznolikosti, atraktivnosti, jedinstvena i značajna kulturno – istorijska celina sa brojnim manastirima, memorijalnim i sakralnim objektima i obeležjima.(Fotografije iz arhiva Turističke organizacije opštine Gornji Milanovac) 
 
 

Adresa

Selo Ozrem
32300 G. Milanovac, Srbija

Telefon

+381 (0) 64 145 135 5

E-mail

Pratite nas